newbuz.blogg.se

Choklad i Tallinn

Publicerad 2016-09-16 14:49:00 i Choklad, Mat och dryck, Resor och upplevelser,

En rekommendation för eventuella Tallinnresenärer är ett besök på Pierre Chocolaterie - där avnjöt vi en underbart god pasta och en mastigt chokladig efterrätt. Därtill en otroligt charmig miljö på en innergård bland gamla hantverksbutiker och skönt bohemisk atmosfär. Ok, inte billigt direkt, 12 euro för pastan och 5 euro för en förvisso megastor chokladkaka. Men likafullt värt det. Dit återvänder jag gärna! 
 
 
 
 

Födelsedag i Tallinns medeltida gränder

Publicerad 2016-09-16 14:30:00 i Livet, universum och allting, Resor och upplevelser,

Tiden fortsätter att rusa. Förrförra helgen var vi i Örebro med kompisar, hälsade på makens familj, åt tapas och övernattade på hotell. Helgen därpå var min födelsedag. Yey! Den tillbringades med en heldag i Tallinn där vi vandrade runt i pittoreska medeltida gränder, fotograferade och fikade.
 
Tallinns medeltida stadskärna är ett UNESCO-världsarv och det är inte svårt att förstå varför. Det var så mycket historia, mysiga gränder, prång, plåttak, slingrande skorstenar och takkupor - och stadsmuren som omslöt alltihop - att man knappt visste var man skulle fästa blicken.
 
 
 
 
 
 
 
Det enda som kan sägas till Tallinns nackdel är att det var väldigt turistifierat. Det kändes stundtals som att det inte fanns nån lokalbefolkning där överhuvudtaget.
 
Andra medeltida stadskärnor som jag vandrat runt i, i t ex Visby eller Prag, har ändå känts "levande" i så måtto att där finns studenter, vanliga matbutiker och lokala restauranger med lokala besökare. Den känslan lyckades jag inte riktigt uppbåda i Tallinn, men så var vi ju bara där en dag och under dygnets ljusa timmar. Jag kan tänka mig att det blir en annan atmosfär på kvällen bland pubar och restauranger.

Äppelmos och blodomlopp

Publicerad 2016-09-02 21:28:44 i Familj, Livet, universum och allting, Mat och dryck,

Veckan rusade förbi i en hastighet som närapå sprängde ljudvallen, men det har sin förklaring i att det var fullt upp mest hela tiden. Förutom att jobba heltid (plus lite till) så har vi:
  • kört blodomloppet i hällregn
  • hälsat på farmor
  • haft höst-kickoff med jobbet på Björnögården
  • bjudit över fadern på våfflor med Ernst
  • plockat äpplen en masse och kokat ihop hemgjort äppelmos
Nu är jag trött. Kroppen är otränad och seg. Det luktar äpplen överallt. Hemmet är så stökigt att dammråttorna vågat sig ut från de trygga, mörka hörnen och börjat muta in egna revir. Men jag har ändå känslan av att veckan har varit väl använd tid. Mycket har åstadkommits på jobbet, och i övrigt har det varit tillfredsställande att socialisera så mycket som vi gjort med kolleger, vänner och familj. 
 
Nu ser jag fram emot en Örebroweekend med familj och vänner, tapas och kultur. 
Och vilar i trygg förvissning om att dammråttorna förvaltar huset Luktärtan på bästa sätt - iallafall några dagar till. 
Hemgjort äppelmos, måste vara typ en miljon vuxenpoäng på det. Yngsta bonusen hade den på våfflorna i torsdags och tyckte den var hur god som helst - fast vi faktiskt inte sötat den med nåt socker överhuvudtaget. Våra små äpplen är så söta i sig själva. Småportioner fryses i burkar som tas fram vid behov och håller i nån vecka.

Om

Min profilbild

Julle

En blogg om livet, universum och allting.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela