newbuz.blogg.se

Searching for Sugarman

Publicerad 2014-06-01 08:42:00 i Film, Filosofi, Kultur, Livet, universum och allting,

För några veckor sedan nåddes vi av beskedet om dokumentärfilmaren Malik Bendjellouls tragiska självmord. I veckan kollade jag, sent omsider, på hans oscarsbelönade och mycket omskrivna dokumentär "Searching for Sugarman" som nu finns att se på SVT Play fram till den 17 juni.
 
Det är den smått osannolika historien om daglönaren Sixto Rodriguez, som spelade in ett par skivor på 70-talet i Detroit, USA, floppade kungligt och sen försvann in i anonymitetens dimmor som ännu en krossad dröm. Men, honom ovetandes, kom skivorna till aparteheidens Sydafrika där de inte bara blev monumentalt stora utan Rodriguez blev även "the voice of revolution" för en hel generation som kämpade mot den rådande samhällsordningen. 
 
Historien om Rodriguez är en fantastisk sådan. Han har levt i fattigdom och anonymitet, kämpat och förlorat, men ändå betytt så mycket för så många genom sin musik. Efter att ha sett filmen om hans märkliga livsöde drog jag mig till minnes de här vackra raderna från Arthur O'Shaughnessy:
 
"We are the music makers,
And we are the dreamers of dreams,
Wandering by lone sea-breakers,
And sitting by desolate streams;
—World-losers and world-forsakers,
On whom the pale moon gleams:
Yet we are the movers and shakers
Of the world for ever, it seems."
 
Orden äger giltighet även för filmaren Malik Bendjelloul själv, som under sin korta levnad lyckades både beröra och skaka om - och ge oss den här fantasiska historien. 
Så om ni inte har sett  "Searching for Sugarman" - gör det.
Det är inte så ofta man får ta del av en alldeles verklig saga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Julle

En blogg om livet, universum och allting.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela